Angststoornis

By | oktober 7, 2016

Wat is een angststoornis?

Angst is op zich een normale emotie. Angst is zelfs gezond, want zonder angst zouden we onszelf in gevaar kunnen brengen. Het is normaal dat je bang bent als je een gaslucht in huis ruikt of wanneer iemand je iets aan wil doen. De hersenen werken op volle toeren om je ertoe te bewegen om actie te ondernemen (de gaskraan dichtdraaien) of te vluchten. Maar soms is een angst niet gegrond, omdat jij de enige bent die bang is. Het kan ook zo zijn dat je angst leidt tot extreem gedrag zoals bij voorbeeld een paniekaanval of het volledig vermijden van bepaalde situaties terwijl dit zeer belemmerend is voor je dagelijks functioneren. Dan is er sprake van een angststoornis.

Verschillende stoornissen

Er zijn vele vormen van angststoornissen. In principe kun je voor alles een angststoornis ontwikkelen. Al zijn er wel angsten die algemeen bekend zijn zoals angst voor spinnen, vliegangst, straatvrees (agorafobie) of hoogtevrees. Een angststoornis kan op jeugdige leeftijd ontstaan door een nare ervaring. Maar een stoornis als hoogtevrees kan ook op latere leeftijd ontstaan, soms zonder aanwijsbare oorzaak. Een angststoornis kan zeer belemmerend zijn in het dagelijks functioneren. Straatvrees kan leiden tot een sociaal isolement. Hoogtevrees kan problemen geven wanneer je schilder van beroep bent. Vliegangst is eenvoudig te vermijden door alleen vakanties te boeken die per auto te bereiken zijn. Maar als je voor je werk regelmatig moet vliegen kan het een groot probleem zijn. Angst voor spinnen is op zich niet erg, maar als je daardoor niet meer naar buiten durft is er sprake van een angststoornis en is het misschien toch beter om te proberen er iets aan te doen.

Behandeling van angst

Extreme angst voor zaken of situaties kan op verschillende manieren worden behandeld. Je kunt natuurlijk proberen om de angst zelf te overwinnen. Ben je bang voor honden of katten omdat je als kind ooit bent gebeten dan kun je proberen om geleidelijk de confrontatie aan te gaan en misschien kom je gaandeweg op een punt dat de angst vermindert. Je hoeft dan niet meteen een hond in huis te nemen, maar het is wel een stuk makkelijker wanneer je niet een kilometer hoeft om te lopen om niet langs die tuin te hoeven waar die blaffende herdershond achter het hek zit.
Maar soms is het niet zo eenvoudig, en kun je niet zonder hulp van een professional van je angst af komen.
Professionele hulp Wanneer een angststoornis je ernstig belemmert in je dagelijks functioneren en het niet lukt om deze op eigen kracht te overwinnen is het zaak om professionele hulp te zoeken. Dit begint vaak met een bezoek aan de huisarts die je kan doorverwijzen.

Therapieën

Om een angststoornis te bestrijden zijn verschillende therapieën mogelijk zoals gedragstherapie of cognitieve gedragstherapie (het ombuigen van niet-helpende gedachten naar helpende gedachten). Welke therapie het meest effectief is hangt af van de soort angst die je wilt overwinnen. Meer informatie over stoornissen en therapieën die mogelijk kunnen helpen is te vinden op de website van het Fonds Psychische Gezondheid. Korrelatie, de van TV spotjes bekende hulpdienst, maakt onderdeel uit van het Fonds Psychische Gezondheid. Je kunt contact met hen opnemen bij problemen met een angststoornis. De deskundigen van Korrelatie kunnen je doorverwijzen naar de juiste hulpverlening in jouw specifieke situatie. Korrelatie is te bereiken via telefoon, mail of chat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *