Psychotische stoornis

Wat is een psychotische stoornis? Een psychotische stoornis, ook wel psychose genoemd, wordt in het kort omschreven als een “verstoord contact met de werkelijkheid”. Iemand die in een psychose verkeert gedraagt zich niet zoals hij dat in normale omstandigheden zou doen. Tijdens een psychose kan de patiënt zichzelf en anderen ernstig in gevaar brengen. Zijn… Read More »

Angststoornis

Wat is een angststoornis? Angst is op zich een normale emotie. Angst is zelfs gezond, want zonder angst zouden we onszelf in gevaar kunnen brengen. Het is normaal dat je bang bent als je een gaslucht in huis ruikt of wanneer iemand je iets aan wil doen. De hersenen werken op volle toeren om je… Read More »

Seksuele stoornis

seksuele stoornissen Er zijn drie groepen van seksuele stoornissen te onderscheiden. Enerzijds zijn er de aandoeningen die zorgen voor problemen bij seksueel contact, zoals erectiestoornis bij de man of vaginisme bij de vrouw. Geen zin in seks en orgasmeproblemen komen bij beide seksen voor. Dan zijn er de zogenaamde parafilieën, een verzamelnaam van seksuele gedragingen… Read More »

Wat is Borderline ?

Wat is Borderline? Borderline is een psychiatrische persoonlijkheidsstoornis. Het belangrijkste kenmerk van borderline is dat de patiënt niet in staat is om op een goede, adequate manier om te gaan met emoties, gevoelens en omstandigheden. Dit kan tot grote problemen leiden in het dagelijks functioneren. Borderline kan voorkomen in combinatie met andere problemen zoals bijvoorbeeld… Read More »

Depressie

Een depressie stoornis kan iedereen overkomen Iedereen kan in een depressie terecht komen. Het ontwikkelen van een depressie is niet gebonden aan een specifiek deel van de bevolking en het is ook niet zo dat het meer voor komt bij mannen of vrouwen. Er kunnen zich situaties of omstandigheden voordoen waardoor iemand in een dip… Read More »

Schizofrenie stoornis

Wat is schizofrenie? Schizofrenie is een zeer ernstige psychiatrische aandoening die voorkomt bij ongeveer 1 op de honderd mensen, iets vaker bij mannen dan bij vrouwen. Schizofrenie komt voor in de hele wereld onder alle bevolkingsgroepen. Mensen die aan schizofrenie lijden hebben in de meeste gevallen last van psychoses, korte of langere perioden waarin zij… Read More »